Găseşte-ne în Google+

joi, 9 februarie 2012

Mânastirea Brâncoveanu (Braşov)

Locația: Stațiunea Climaterică Sâmbăta, România
Mânastirea Brâncoveanu (Braşov)
      Localizare : in judetul Brasov, comuna Voila, sat Sambata de Sus.
        DN1 - Sambata de Jos - DJ105B- Sambata de Sus - Manastirea Brancoveanu (15km)
      Manastirea Brâncoveanu din Sambata de Sus a fost ctitorita in anul 1696 de Constantin Brancoveanu, asezamantul fiind de-a lungul existentei sale un centru de spiritualitate si cultura pentru populatia romaneasca din Tara Fagarasului. In secolele urmatoare biserica va deveni un model imitat de numeroase edificii religioase ortodoxe din Tara Barsei, valea Tarnavei Mari si zona Sibiului, in timp ce frescele, tipariturile si icoanele daruite de ctitor vor contribui in mod decisiv la raspandirea stilului brancovenesc in Transilvania.


   Manastirea Brâncoveanu din Sambata de Sus
 

  Poartă sculptată în lemn de stejar 1977


      Vedere spre clopotnita de la intrare


   

      In curtea manastirii (clopotnita, latura nordica)
 


 
   Tavanul clopotnitei de la intrare




     

      Pe arcada portii de la intrare sunt pictati stareţii care au slujit mănăstirea de la protosinghelul Arsenie Boca între 1939-1945 la arhimandriţii Serafim Popescu (1945-1955), Ioan Dinu (1955-1971), Vieniamin Tohăneanu (1971-1993), Irineu Duvlea (1993-2000).
   
     Biserica manastirii Brancoveanu
   Biserica cu hramul “Adormirea Maicii Domnului", a fost construita pe locul unui schit, mentionat documentar in anul 1656 ca fiind pe mosia Sambata de Sus ce apartinea bunicului domnitorului, vornicul Preda Brancoveanu. Intre 1766-1767 biserica a fost pictata de zugravii lonascu si Pana. In 1785 manastirea a fost desfiintata prin ordin imparatesc, cazand mai apoi in ruina. 
      Biserica manastirii Brancoveanu


     Biserica are un plan triconc (plan de biserică înscriind trei abside opuse intrării, racordate între ele prin intermediul unui dreptunghi) cu abside semicirculare la interior si poligonale la exterior, turla pe naos si un decor al fatadelor caracteristic arhitecturii de la sud de Carpati. Pridvorul de pe latura de vest, cu arcade pe coloane din piatra e fost adaugat intre anii 1926-1936, cand biserica si clopotnita au lost restaurate la inijiativa mitropolitului Nicolas Balan.


      Chiliile

    Latura de sud a manastirii cuprinde, la parter, o trapeză încăpătoare, bucătăria şi chiliile, la etaj, casa brâncovenească, o mare bibliotecă cu peste 75.000 de volume de carte veche şi periodice, un arhondaric. La mansardă gasim muzeul mănăstirii cu icoane vechi pe sticlă şi lemn obiecte de patrimoniu colecţionate de Î.P.S. Antonie Plămădeală. 


  Foisor din lemn

      Foisor sculptat in lemn de stejar (loc de inchinaciune aflat la est)


   Mormantul simbolic al domnitorului Constantin Brâncoveanu se afla pe latura vestica, alaturi  de locurile de veci ale ultimilor mitropoliti ai Transilvanei.


     Paraclisul  (se afla in latura nordica la etajul I) 


 Catapeteasma (1871), aflata in magazinul de suveniruri, a apartinut Bisericii parohiale din Seica Mica, judetul Sibiu.



 Academia Sâmbata- ofera 130 de locuri cazare la manastire in 70 de camere
 ( academiasambata.ro)


Manastirea Brancoveanu se afla pe Lista Monumentelor Istorice 2004, cod BV-ll-a-A-11812 


1 comentarii:

Anonim spunea...

Este foarte frumos acolo. Zona mirifica, multa liniste, istorie cat cuprinde. Un loc de vazut!