Găseşte-ne în Google+

duminică, 11 martie 2012

Busteni (Prahova)

Locația: Bușteni, Romania
Poze din Busteni (Prahova)- Cascada Urlatoare, Partia Kalinderu iarna, galerie foto
Localizare: judetul Prahova

Cum se ajunge: Brasov - DN1- Predeal-Azuga- Busteni (40km) 
                    sau Bucuresti- Ploiesti-Campina-Sinaia- Busteni (130Km)

     Statiunea Busteni se intinde pe circa 7 km de-a lungul vaii Prahovei, intre "Vadul Cerbului" si tunelul sapat in pintenul muntelui "Muchia Lunga", fiind una din cele mai populare statiuni montane de pe Valea Prahovei. Numele statiunii Busteni este inevitabil asociata cu  Babele si Sfinxul, monumentele ale naturii, dar si cu masivele montane Jepii Mari si Jepii Mici sau Crucea Eroilor Neamului de pe varful Caraiman.


Primaria Busteni (1908 )

      Busteni - Casa de Cultura si Biblioteca Oraseneasca (1889)

      Casa de Cultura si Biblioteca Oraseneasca (in trecut aici a functionat Scoala Germana), construita la initiativa Familiei Regale in 1889 pe strada principala a orasului, va asteapta cu peste 27.300 de volume.

     Gara CFR Busteni

      In gara  Busteni: Locomotiva electrica B’o-B’o

      In dreapta garii Busteni gasim o locomotiva electrica Bo-Bo, construita in anul 1913 de firma AEG din Berlin . Aceasta a fost folosita in Fabrica de hartie Busteni, pentru transportul bustenilor adusi cu funicularul din exploatarea Brateiul din Muntii Bucegi. Locomotivei ii este atasat si un vagon pentru busteni.

Busteni : Statia de transformare Electrica (sau daca citim pe cladire " Statiunea de transformare")

Busteni: Statia de transformare Electrica

      Biserica Domnească
     Biserica Domnească - construită în anul 1889, ctitorie a regelui Carol I și a reginei Elisabeta, se remarcă prin arhitectura deosebită, dotările interioare (icoanele din interior sunt originale fiind pictate Gheorghe Tattarescu). Biserica, zidita din piatra de cariera, este o copie redusa a Manastirii Horezu (jud. Valcea).

     Telecabina Busteni- Babele
     Construita intre1974-1977 traseul telecabinei Busteni (880m)- Babele (2290m) are o lungime totala de 4350m.

      Busteni : Monumentul Ultima Grenada

      Monumentul Caporalului Musat- Monumentul Ultima Grenada - a fost sculpat in anul 1928 de catre I. Dumitru Barlad, pentru cinstirea eroilor cazuti in primul razboi mondial pe frontal din Valea Prahovei.


      Crucea de la Busteni
      Crucea Memoriala a eroilor poporului roman, asezata in seaua muntilor Caraiman (2291m), a fost construita in anul 1927 la initiativa Reginei Maria si a Regelui Ferdinand.

      Peisaj de iarna
     Castelul Cantacuzino
       Castelul Cantacuzino a fost construit de Gheorghe Grigore Cantacuzino în 1911. El reprezintă o perfectă mostră a valorii arhitecturii neo-brâncoveneşti.

      Busteni: Castelul Cantacuzino vazut de la sosea
         Castelul Cantacuzino
     La poarta Castelului Cantacuzino

        Manastirea CARAIMAN - Busteni

        Inceputurile Manastirii Caraiman s-au facut in anul 1998, cand ieromonahul Gherontie Puiu a inceput sa ridice aici un biserica de lemn sfintita in anul 2001.

    Busteni:  Biserica din lemn cu hramul Adormirea Maicii Domnului
     
      In imediata apropiere, s-a inaltat si o Biserica din piatra, de dimensiuni mai mari, avand hramul Inaltarea Sfintei Cruci.

Busteni: Biserica cu hramul Inaltarea Sfintei Cruci.

      In curtea manastirii se remarca un brad cu totul deosebit, ca un policandru urias cu sase brate, in care se afla un clopot si o toaca, si in jurul caruia a fost ridicata o constructie circulara din lemn (paraclis). Trunchiul este inchis intre patru pereti din lemn, fiecare latura fiind ornata cu cate doua icoane si un crucifix.

      Biserica cu hramul Inaltarea Sfintei Cruci.

     
      Manastirea CARAIMAN, Busteni:  Viitoarea clopotnita si chiliire manastirii. Manastirea pregateste pentru viitor numeroase spatii de cazare ( in arhondaric) pelerinilor.
     Turnul clopotnita
    Daca nu sunteti pregatiti pentru drumetii mai lungi si dificile va recomand o excursie (traseul este accesibil si iarrna) spre Cascada Urlatoare. Busteni (885 m) – Cascada Urlatoare (1100 m) Durata: 1-1,1/2h ;Marcaj: Punct rosu;
Punct de plecare : telecabina din Busteni. 

      La rascruce de drumuri : Cascada Urlatoare - Jepii Mici

    In natura

     Orasul Busteni vazut de pe traseul spre Cascada Urlatoare

     Parghia

    Busteni:  Cascada Urlatoare-  cascada naturala cu o cadere de apa de 12 m.

    Busteni:  Cascada Urlatoare iarna

Busteni:  Cascada Urlatoare.
       Partia de ski Kalinderu este situată în Busteni, la poalele muntilor Caraiman. Denumirea partiei de ski vine de la Ioan Kalinderu (1840-1913)- jurist,  administrator al Domeniilor Coroanei Regale in timpul regelui Carol I si presedinte al Academiei Romane.
      Partia inaugurata in iarna anului 2004, beneficiază de tunuri cu zăpadă artificială. Nivelul de dificultate al pârtiei de ski Kalinderu este mediu, panta având o înclinație de 37%. Lungimea partiei este de 1.700 m, lățimea medie este de 40 m iar diferența de nivel este de 300 m.

    Busteni: Telescaun Kalinderu -plecare

      Partia Kalinderu -plecare

      Busteni, Kalinderu- Partia de sanius

       Kalinderu- Partia de sanius

     Statiunea Busteni vazuta din telescaun

      Statiunea Busteni vazuta din telescaun

     Statiunea Busteni, partia de schi

     La bazar

      Principalele trasee montane cu plecare din Busteni:
  • Busteni (885 m) – Cascada Urlatoare (1100 m) Durata: 1-1,1/2h ;Marcaj: Punct rosu;
  • Busteni (885 m) – Valea Urlatorilor (1960 m) – Cabana Piatra Arsa (1950 m) ( “Jepii Mari”); Durata: 4 ore; Marcaj: Triunghi albastru;
  • Busteni (885 m) – Valea Jepilor (1960 m) – Cabana Caraiman (2025 m) – Cabana Babele (2200 m) – Hotel Pestera (1610 m) ( “Jepii Mici”); Durata: 6 ore; Marcaj: Cruce Albastra;
  • Busteni (825 m) – Plaiul Munticelu – Poiana Costilei (1360 m) – Pichetul Rosu (1445 m) – La Prepeleac (1750 m) – Malaiesti (1720 m); Durata: 6 ore; Marcaj: Triunghi Rosu;
  • Busteni (825 m) – Cabana Gura Diham (987 m) – Cabana Poiana Izvoarelor (1455 m) – Pichetul Rosu (1445 m);Durata: 2 ore; Marcaj: Banda Rosie;
  • Busteni(825 m)– Cabana Gura Diham (987 m) – Saua Baiului (1363 m) – Cabana Diham (1320 m; Durata: 3 ore; Marcaj: Triunghi Albastru;
Nu uitati , in caz da urgenta, numarul de telefon 0SALVAMONT


3 comentarii:

Anonim spunea...

Vreau si eu la sanius!!!!!!!!!!!!

Anonim spunea...

O altă faţă a Buşteniului. In poze pare mai frumos decat in realitate.

Unknown spunea...

Bușteni, unul dintre orașele mele de suflet