Găseşte-ne în Google+

luni, 12 decembrie 2011

Catedrala Romano-Catolica Sfântul Mihail (Alba Iulia)

Locația: Strada Mihai Viteazu, Alba Iulia, România
Catedrala Romano-Catolica Sfântul Mihail (Alba Iulia)-galerie foto, obiectiv de vizitat in Alba Iulia
    Localizare : în incinta cetăţii Alba Carolina din Alba Iulia, intrarea dinspre Parcul Unirii (poarta IV a cetatii).

   Catedrala Sfantul Mihail din Alba Iulia este cea mai veche si cea mai lunga (81m) catedrala din Romania. Constructia a inceput în anul 1247.
      Sanctuarul principal al catedralei a fost ridicat in mai multe etape. La inceputul sec. al Xlll-lea pătratul sanctuarului de astăzi se incheia printr-o absidă în formă de semicerc care a fost demolată la sfârsitul secolului, iar sanctuarul a fost extins in stilul goticului timpuriu şi impodobit cu nişă trilobată. In pereţii săi laterali se găsesc două reliefuri din perioada romanică reprezentându-l pe Arhanghelul Mihail. 

St. Michael's Cathedral, Photo
       Catedrala Sfântul Mihail

Fountain in Union Park
      Fântâna arteziana din Parcul Unirii
 
  
St. Michael's Cathedral Alba Iulia, Transylvania, Romania
      Catedrala Sfântul Mihail

St. Michael's Cathedral Alba Iulia, Transylvania, Romania
      Catedrala Sfântul Mihail
     Poarta principală vestică a catedralei este construita si ornata in perioada goticului timpuriu (dupa 1270). Poarta colateralei sudice, construită in stil romanic din sec. al XIII-lea, fost intrarea episcopilor.
St. Michael's Cathedral Alba Iulia, Transylvania, Romania
      Catedrala Sfântul Mihail - detaliu
The entrance to the Cathedral of St. Michael Alba Iulia, Transylvania, Romania
      Intrarea in Catedrala Sfântul Mihail 

Neo-Gothic Organ (2209 pipes) Kolonics built Istvan (1877) St. Michael's Cathedral Alba Iulia, Transylvania, Romania
      Orga neogotica (2209 tuburi) construita de Kolonics Istvan (1877)

       Sanctuarul este împodobit cu altarul şi stranele canonicilor, ornate in stil baroc, pe spatarele acestora aparand scene biblice reprezentand istoria mântuirii şi viaţa rofeţilor (1783), respectiv portalul sacristiei baroce de astăzi (1728).,,Sacristia veche" s-a format prin largirea catedralei actuale, la inceputul sec. al XIII-lea. Odata cu ridicarea ei s-a demolat baptisteriul circular al primei catedrale, din care azi se mai ridică deasupra pardoselii doar absida sanctuarului acestuia.
inside the St. Michael's Cathedral Alba Iulia, Transylvania, Romania
      Interiorul Catedralei Sfântul Mihail 
St. Michael's Cathedral Alba Iulia, Transylvania, Romania
     Catedrala Sfântul Mihail (Alba Iulia)- Altarul

      În aripa sudică a transeptului se gaseste rozasa si statuia medievala a Maicii Domnului, adusa din biserica romano-catolica din Tureni (judetul Cluj). 
    În colaterala sudica, in apropierea scării renascentiste cu blazon, ridicată de episeopul Vardai Ferenc (1512-1524) se afla fragmentele monumentelor funerare ale lui Ioan de Hunedoara-Hunyadi Janos(1456), al fratelui său cu acelaşi nume (1442), al fiului sau Lazlo(1458), precum si ale voievozilor Kendi Ferenc si Kendi Antal (1558).



The funerary monuments: John Hunyadi-Hunyadi Janos (1456), his brother Janos Hunyadi (1442), son Lazlo (1458)  St. Michael's Cathedral Alba Iulia, Transylvania, Romania
   Monumente funerare: Ioan de Hunedoara-Hunyadi Janos(1456), fratelui său Hunyadi Janos (1442), fiului sau Lazlo(1458)

      În aripa nordică a transeptului se află statuile a patru sfinţi maghiari (1728) plasate initial intre cele două turnuri medievale pe frontonul baroc al pridvorului vestic. Printre arcadele oarbe trilobate ale absidiolei nordice, o prelungire a aripii nordice a transeptului, se pot descoperi fragmentele unor picturi murale din epoca Renasterii, realizate dupa 1510.

   În partea nordica a catedralei se gaseste cea mai veche marturie a arhitecturii renascentiste din Transilvania. Capela Laszai (1512). Cea mai frumoasa capela a catedralei a fost infăptuită in anul 1512 de Laszai Janos (Lazo. Lazoius) protopop de Tileagd si canonic al catedralei, pentru adapostirea altarului Sufletelor Crestine. Capela este omamentata cu basoreliefuri reprezentand blazoane, eroi ai mitologiei clasice si ai Bibliei, respectiv ale unor regi maghiari. Pe peretele interior al capelei se afla copia pietrei funerare a lui Laszai Janos, înmormântat în biserică St. Stefano Rotondo din Roma.

Alte obiective de vizitat in Cetatea Alba Carolina:
-Muzeul Unirii
    - Sala Unirii
    - Catedrala Reîntregirii Neamului si Incoronarii
    - Palatul Principilor

1 comentarii:

Anonim spunea...

Lucruri si locuri sfinte! Atat de frumos!