Găseşte-ne în Google+

marți, 27 decembrie 2011

Gradina botanica din Balcic

Locația: Balcic, Bulgaria
Gradina botanica din Balcic
       Localizare: in orasul Balcic, din Bulgaria.
    Cum se ajunge: 
  • Vama Veche (Romania)-Bulgaria- soseaua E87- Balchik- soseanua 27(stanga)- Gradina botanica. Daca alegeti acest traseu va racomand se va abateti (10km de la intrare in Kavarna) sa vizitati Capul Kaliakra
  • Calarasi (cu bacul)- Silistra (Bulgaria)- soseaua 71- Dobrich- soseaua 27- Balcic- Gradina botanica.
      
    "Poate ca in lumea asta este mai multa ura decat dragoste. Dar dragostea este mult mai puternica si intr-o zi chiar daca nu o sa mai traiesc ca sa vad, ea trebuie sa castige." Regina Maria

      In anul 1926, la 8 ani dupa terminarea primului razboi mondial, Regina Maria Alexandra Victoria de Edinburgh (Regina de Romania) construieste in Balcic, aproape de faleza Marii Negre o resedinta de vara cunoscuta astazi sub numele Castelul din Balcic (Cuibul linistit sau Cuibul Singuratic). In imediata apropriere a castelului, designerul francez Janine Jules amenajeaza ceea ce astazi este Gradina Botanica a orasului Balcic (sau Balchik in bulgara ).
        Obiective ce pot fi vizitate in gradina botanica: gradina noua, gradina printesei, gradina printului, gradina Karanfil, gradina cu pietre, gradina lui Allah, expozitia cactusilor, gradina primaverii, gradina magnoliilor, gradina trandafirilor, gradina divina, Fantina din argint, Capela Stella Maris, Ghereta santinelei si  vilele Cuibul linistit, Gutman, Suita, Izbanda, Ciuperca, Sageata albastra, Salon si Moara.

Botanical Garden in Balchik, Bulgaria
     Pe alee, in Gradina noua

Botanical Garden in Balchik, Bulgaria
       Gradina noua Balcic

Balchik Botanical Garden, Cacti - Photo Relu
     Gradina noua- Cactusii

Among the cacti in Balchik Botanical Garden
       Cactusi in Gradina Botanica Balchik

Among the cacti in Balchik Botanical Garden
        Cactusi in Gradina Botanica Balchik

Photo Allah's Garden - Balchik Botanical
      Gradina lui Allah

Balchik Botanical Garden photos
    Balchik Botanical Garden photos
      Gradina botanica din Balchic aduna cea mai mare colectie de cactusi aflati in aer liber din Europa.

 Gradina botanica noua, Balcic
      Gradina botanica noua, Balcic,Bulgaria


Balchik Botanical Garden photos
     Nufarul roz

Balchik Botanical Garden photos
     Nufarul alb
Balchik Botanical Garden photos

Balchik Botanical Garden photos

Balchik Botanical Garden photos

Balchik Botanical Garden photos
      La plimbare prin gradina
Balchik Botanical Garden photos

Balchik Botanical Garden photos
      Gradina divina

      Apa de la cismea (in planul indepartat al pozei) se scurge intr-o oglinda de apa, care, prin forma sa, aminteste de crucea lui Hristos cu aureola. Probabil ca pietrele de pe margined oglinzii de apa simbolizeaza anii traiti pe Pamant de Hristos si drumul lui spre Golgota. Zidul Gradinei divine dinspre mare are in centru o curbura amvonica pe care este montat un vas in forma de peste cel mai vechi simbol al lui Hristos.
     De ambele parti ale canalului cu apa mica se ridica chiparosi vesnic verzi. In crestinism, chiparosul simbolizeaza viata vesnica. Acest copac creste in Gradina divina din Eden. Din lemnul lui este facuta si Arca lui Noe.
      Dumnezeu a sadit in Rai si pomi fructiferi, pentru a se hrani Adam si sa-i ingrijeasca. Candva, si la Balcic, la umbra chiparosjlor, pe marginea fiecarei alei, cresteau o multime de pomi fructiferi visini, ciresi, caisi, meri s.a. Mirosul pomilor infloriti primavara si dulceata fructelor lor completau beatitudinea in timpul plimbarii prin parc.
       De partea cealalta a canalului de apa se afla o fundatie, identica cu un hram crestin din bizantinul timpuriu bazilica. Forma dreptunghiulara a temeliei acestui hram aduce cu o corabie care simbolizeaza Arca lui Noe. Fundatia este realizata din pietre neprelucrate, cu forma neregulata, asa cum au fost construite si primele hramuri bizantine.

Balchik Botanical Garden photos
     Cişmeaua
Balchik Botanical Garden photos- Old wine cellar
     Crama cu vinuri vechi (sunt de vanzare)
Balchik Botanical Garden photos , Silver Fountain
         Fantana din argint
       Fantana din argint este construita din blocuri de piatra, pe care au fost incrustrate cruci, iar gura fantanii este acoperita cu un capac greu din fier forjat. Singurul perete zidit este decorat cu o frumoasa prelucrare majolica a Pruncului in scutece, iar in fata Lui este ingenunchiata Maica Domnului. Lucrarea majolica ,,Omagiu in fata Nou-nascutului" este opera pictorului florentin din sec. XV Andrea de la Robia.

Balchik Botanical Garden photos

The summer residence of Queen Maria,Balchik Botanical Garden
      Castelul Balcic  (cunoscut si sub numele Vila Cuibul linistit)-   resedinta de vara a Reginei Maria
Balchik Botanical Garden photos
      Castelul Balcic- vedere la faleza Marii Negre

Balchik Botanical Garden photos
      Castelul Balcic- vazut de pe faleza Marii Negre

     De pe veranda etajului al treilea se deschide o priveliste extraordinara spre mare si spre nori. Sala cea mare era folosita ca salon de dormit pentru Regina Maria. Ca si in celelalte incaperi, si aici se afla o multime de vase din cupru si obiecte de anticariat. Intr-unul din colturile salii, in spatele frumoasei usi de lemn, mai multe trepte duc spre terasa inelara a minaretului. Minaretul nu are o valoare religioasa, ci, mai degraba, este o reverenta fata de traditiile culturale balcanice. O scara imaginara spre stele sau un far pentru cei care ii prinde intunericul pe mare. Privelistea care se deschide de la micutul balcon inelar la apusul soarelui este deosebit de frumoasa, iar luna se ridica pe cer inainte de apusul soarelui. Vantul face ca harpa eoliana din varful minaretului sa zornaie ca un raset.

       Salonul de receptii al Reginei Maria


      Din camera Reginei printr-o usa ingusta se intra in baia. Aceasta este decorata in stil oriental, cu o vana (cada) luxoasa in centru si alte patru vane de marmura mai mici cu robinete pentru apa rece si apa calda. Pentra a avea apa calda, in cladire a fost montata o instalatie de aburi speciala. Linga baie se afla budoaral Reginei, cu lavoar din marmura galbena si o oglinda mare cu o rama somptuoasa. Coridorul ingust duce spre dormitoare. 

      Baia (din marmura)
      Budoaral Reginei

De vizitat in apropiere de Balcic:
- Capul Kaliakra (31Km)


0 comentarii: