Localizare: in orasul Balcic, din Bulgaria.
Cum se ajunge:
- Vama Veche (Romania)-Bulgaria- soseaua E87- Balchik- soseanua 27(stanga)- Gradina botanica. Daca alegeti acest traseu va racomand se va abateti (10km de la intrare in Kavarna) sa vizitati Capul Kaliakra
- Calarasi (cu bacul)- Silistra (Bulgaria)- soseaua 71- Dobrich- soseaua 27- Balcic- Gradina botanica.
"Poate ca in lumea asta este mai multa ura decat dragoste. Dar dragostea este mult mai puternica si intr-o zi chiar daca nu o sa mai traiesc ca sa vad, ea trebuie sa castige." Regina Maria
In anul 1926, la 8 ani dupa terminarea primului razboi mondial, Regina Maria Alexandra Victoria de Edinburgh (Regina de Romania) construieste in Balcic, aproape de faleza Marii Negre o resedinta de vara cunoscuta astazi sub numele Castelul din Balcic (Cuibul linistit sau Cuibul Singuratic). In imediata apropriere a castelului, designerul francez Janine Jules amenajeaza ceea ce astazi este Gradina Botanica a orasului Balcic (sau Balchik in bulgara ).
Obiective ce pot fi vizitate in gradina botanica: gradina noua, gradina printesei, gradina printului, gradina Karanfil, gradina cu pietre, gradina lui Allah, expozitia cactusilor, gradina primaverii, gradina magnoliilor, gradina trandafirilor, gradina divina, Fantina din argint, Capela Stella Maris, Ghereta santinelei si vilele Cuibul linistit, Gutman, Suita, Izbanda, Ciuperca, Sageata albastra, Salon si Moara.
Pe alee, in Gradina noua
Gradina noua Balcic
Gradina noua- Cactusii
Cactusi in Gradina Botanica Balchik
Cactusi in Gradina Botanica Balchik
Gradina lui Allah
Balchik Botanical Garden photos
Gradina botanica din Balchic aduna cea mai mare colectie de cactusi aflati in aer liber din Europa.
Gradina botanica noua, Balcic,Bulgaria
Nufarul roz
Nufarul alb
La plimbare prin gradina
Gradina divina
Apa de la cismea (in planul indepartat al pozei) se scurge intr-o oglinda de apa, care, prin forma sa, aminteste de crucea lui Hristos cu aureola. Probabil ca pietrele de pe margined oglinzii de apa simbolizeaza anii traiti pe Pamant de Hristos si drumul lui spre Golgota. Zidul Gradinei divine dinspre mare are in centru o curbura amvonica pe care este montat un vas in forma de peste cel mai vechi simbol al lui Hristos.
De ambele parti ale canalului cu apa mica se ridica chiparosi vesnic verzi. In crestinism, chiparosul simbolizeaza viata vesnica. Acest copac creste in Gradina divina din Eden. Din lemnul lui este facuta si Arca lui Noe.
Dumnezeu a sadit in Rai si pomi fructiferi, pentru a se hrani Adam si sa-i ingrijeasca. Candva, si la Balcic, la umbra chiparosjlor, pe marginea fiecarei alei, cresteau o multime de pomi fructiferi visini, ciresi, caisi, meri s.a. Mirosul pomilor infloriti primavara si dulceata fructelor lor completau beatitudinea in timpul plimbarii prin parc.
De partea cealalta a canalului de apa se afla o fundatie, identica cu un hram crestin din bizantinul timpuriu bazilica. Forma dreptunghiulara a temeliei acestui hram aduce cu o corabie care simbolizeaza Arca lui Noe. Fundatia este realizata din pietre neprelucrate, cu forma neregulata, asa cum au fost construite si primele hramuri bizantine.
Cişmeaua
Crama cu vinuri vechi (sunt de vanzare)
Fantana din argint
Fantana din argint este construita din blocuri de piatra, pe care au fost incrustrate cruci, iar gura fantanii este acoperita cu un capac greu din fier forjat. Singurul perete zidit este decorat cu o frumoasa prelucrare majolica a Pruncului in scutece, iar in fata Lui este ingenunchiata Maica Domnului. Lucrarea majolica ,,Omagiu in fata Nou-nascutului" este opera pictorului florentin din sec. XV Andrea de la Robia.
Castelul Balcic (cunoscut si sub numele Vila Cuibul linistit)- resedinta de vara a Reginei Maria
Castelul Balcic- vedere la faleza Marii Negre
Castelul Balcic- vazut de pe faleza Marii Negre
De pe veranda etajului al treilea se deschide o priveliste extraordinara spre mare si spre nori. Sala cea mare era folosita ca salon de dormit pentru Regina Maria. Ca si in celelalte incaperi, si aici se afla o multime de vase din cupru si obiecte de anticariat. Intr-unul din colturile salii, in spatele frumoasei usi de lemn, mai multe trepte duc spre terasa inelara a minaretului. Minaretul nu are o valoare religioasa, ci, mai degraba, este o reverenta fata de traditiile culturale balcanice. O scara imaginara spre stele sau un far pentru cei care ii prinde intunericul pe mare. Privelistea care se deschide de la micutul balcon inelar la apusul soarelui este deosebit de frumoasa, iar luna se ridica pe cer inainte de apusul soarelui. Vantul face ca harpa eoliana din varful minaretului sa zornaie ca un raset.
Salonul de receptii al Reginei Maria
Baia (din marmura)
Budoaral Reginei
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu