sâmbătă, 3 august 2013

Cetatea Sarmizegetusa Ulpia Traiana (Hunedoara)

Cetatea Sarmizegetusa Ulpia Traiana-fotografii, obiectiv turistic de vizitat in Hunedoara, galerie imagini   Cum se ajunge: Caransebes- DN68- Sarmizegetusa 53km 
                           Hunedoara - DN 68B- E79- Hateg-Sarmizegetusa- 46km 
   Colonia Ulpia Traina Dacia Sarmizegetusa prin dimensiunea pe care se intinde (33hectare la care se adauga 80 ha in afara cetatii) poate fi considerata ca fiind un oras de dimensiune medie in Imperiul Roman.

       Sarmizegetusa Ulpia- Amfiteatrul
     Amfiteatrul era locul unde romanii organizau spectacole, concursuri sportive sau luptele dintre gladiatori. El a fost construit din piatra, in forma eliptica, cu o capacitate aproximativa  de 6000 de spectatori. Asezarea spectatorilor se realiza in functie de pozitia sociala pe care acestia o ocupau in societate.


 Sarmisegetusa Ulpia-Amphitheatre, Photo
       Sarmisegetusa Ulpia- Amfiteatrul

Sarmizegetusa Ulpia- Amfiteatrul
       Printre zidurile amfiteatrului
       Sarmizegetusa Ulpia -Cazarma Gladiatorilor si cladirea Muzeului Sarmzegetusa(in plan indepartat)

        Cazarma Gladiatorilor

       Sarmizegetusa Ulpia  - Atelierul  de sticlarie
     Atelierul de sticlarie este alcatuit din zece camere. In doua dintre incaperile atelierului au fost decoperite cinci cuptoare folosite la prelucrarea sticlei.
Ulpia Sarmisegetusa- Great Temple, the Temple of the god Silvanus
   Colonia Dacia Sarmizegetusa-Templul Mare, Templul zeului Silvanus
   Zeul Silvanus era zeul padurilor si protectorul vegetatiei.  Cladirea templului era impartita de un zid median. Cella (naosul) era  plasat central . In nava estica a fost descoperita o placuta votiva ce-l reprezenta pe zeul Silvanus insotit de noua Silvanae.
Ulpia Sarmisegetusa- Great Temple, the Temple of the god Silvanus
   Sarmizegetusa Ulpia Traiana - Templul Mare 
Templul Mare, situat la sud-est fata de amfiteatru, era cel mai impunator edificiu de cult din Dacias Romana. Constructia a suferit distrugeri in timpul razboaielor marcomanice. 

Ulpia Sarmisegetusa- House Financial procurator
  Colonia Dacia Sarmizegetusa- Palatul Procuratorului Financiar
Palatul Procuratorului Financiar al provinciei Dacia Apulensis, era una dintre cele mai importante cladiri de la intrarea in oras. Cladirea beneficia de in afara de birouri si de doua sisteme de bai termale. Cercetariele arheologice au contribuit la descoperirea in una din incaperi a mai multor altare. Se presupune ca aceasta incapere a avut rolul de templu.
Sarmisegetusa Ulpia- Curia
      Sarmizegetusa Ulpia- Curia
    Curia era sala unde personalitatile importante ale orasului (consilierii, ofiterii romani si cei doi primarii ai orasului) se intalneau pentru a discuta  problemele comunitatii.
      Sarmizegetusa Ulpia- Forul
Photo Roman Forum Sarmisegetusa
        Forul Roman Sarmizegetusa
      Forul era considerat centrul orasului. Aici se intersectau principalele drumuri ale orasului: Cardo Maximus (facea legatura dintre partea nordica si cea sudica a orasului) si Decumanus Maximus (facea legatura dintre partea estica si cea vestica a orasului).
       Coloana de marmura
     Curtea Forului era decorata la exterior, pe laturila nordica, estica si vestica, de coloane din marmura. Intrarea in Forum se facea pe latura nordica printr-o poarta monumentala (Tetrapilum). In interiorul curtii se gasea un monument comemorativ incadrata de statuile imparatilor romani.

        Printre ruinile cetatii

          Basilica
         Cladirea basilicii, dominand intregul ansamblul arhitectonic, se afla in partea nordica a forului.. Termenul basilica provine din cuvantul grecesc Basileus care inseamna Rege. Prin urmare avem de-a face cu locul in care se tinea sfatul regal, iar monarhul isi exercita atributiile juridice. Romanii au preluat aceasta idee, au pus-o in practica si au mentinut-o chiar si in vremea in care Roma nu mai era o monarhie. Mai tarziu dupa recunoasterea crestinismului ca religie (sec IV d.H) astfel de cladiri vor fi folosite ca lacas de cult.
 La est si vest de basilica sunt construite cate un tribunal.

misegetusa Ulpia-Scraps (recovered) in columns forum
       Fragmente (recuperate) din coloanele forului 

misegetusa Ulpia-Scraps (recovered) in columns forum
     Coloanele forului roman 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu