sâmbătă, 15 septembrie 2012

Cetatea Sighisoara (Mures)

Cetatea Sighisoara- poze, galerie foto, photo album, de vizitat in Mures

      Cetatea medievala Sighisoara (Schassburg) a aparut in secolul XIV-lea din nevoia de aparare a mestesugarilor si negustorilor stabiliti pe cursul mijlociu al raului Tarnava Mare. Astazi mai putem admira doar 9 din cele 14 avute de cetate.
      Turnul cu Ceas, asezat in partea sud-estica a fortificatiei, este unul dintre cele doua turnuri de poarta ale Cetatii Sighisoara, domina "Orasul de sus", silueta sa devenind un simbol al orasului Sighisoara. Spre deosebire de celelalte turnuri ale cetatii, Turnul cu Ceas nu a apartinut niciunei bresle, el apartinand autoritatii publice ca sediu al Sfatului Orasenesc.

     Sighisoara- Turnul cu Ceas si "Coridorul doamnelor batrane"
      Turnul cu Ceas construit pe un plan dreptunghiular, a avut doua porti de acces, boltite (una a fost zidita si transformata in inchisoare in secolul al XVII-lea). Exteriorul pastreaza si astazi o parte a gurilor de tragere si aruncare, la ultimul nivel se afla o galerie de unde poate fi admitat orasul Sighisoara. Incaperile de la nivelul I au adapostit pana in 1556 Sala de Consiliu a Sfatului Orasenesc. Turnul cu ceas este precedat de o barbacana cu doua porti, formand ansamblul Portii din Fata; in curtea barbacanei a fost amenajat "Coridorul doamnelor batrane", in anul 1844.

 
Turnul cu Ceas- Coridorul doamnelor batrane din ansamblul "Portii din Fata"


Sighisoara- Turnul cu Ceas, gurile de tragere si aruncare


     Turnului cu Ceas (64 m inaltime)
    Partea Inferioara a Turnului cu Ceas dateaza din secolul XIV, restul nivelurilor superioare fiind construite mai tarziu. Acoperisul distrus de incendiu in 1676, a fost refacut de mesteserii austrieci in 1677, forma de bulb a acestuia este cea mai veche marturie pastrata despre patrunderea barocului austriac in Transilvania. In 1894 acoperisul a fost inlocuit si invelit cu tigle smaltuite. Din anul 1899 Turnul cu Ceas a fost transformat in muzeu.


      Turnul cu ceas- detaliu
     Ceasul si figurinele, reprezentand zilele saptamanii, dateaza din anul 1648, iar 
mecanismul care-l actioneaza a fost construit in Elvetia in 1906.


      Turnul Cositorarilor
     Turnul Cositorarilor este situat la sud de Turnul cu Ceas. Construit in secolul XVI, partea inferioara a turnului este patrata, partea mediana are forma pentagonala iar partea superio
ara (acoperisul)  hexagonala.



      Turnul Fierarilor
    Turnul Fierarilor a fost contruit, pe doua nivelui pe un plan dreptunghiular, in locul vechiului Turn al Barbierilor in 1631.

      Astazi Turnul Fierarilor gazduieste o expozitie cu vanzare, a artistilor plastici.


      Poza cu orasului Sighisoara vazut din Turnul Fierarilor


     Turnul Fierarilor
    Pe partea vestica a Cetatii Sighisoara, pornind din sud, intalnim constructiile urmatoarelor turnuri: Turnul Franghierilor, Turnul si bastionul macelarilor, Turnul cojocarilor, Turnul croitorilor si Turnul cizmarilor.


     Turnul Franghierilor


       Turnul Franghierilor
     Turnul Franghierilor,construit in secolul XIII, se afla in aproprierea bisericii Bisericii din Deal. Astazi el functioneaza ca locuinta a paznicului cimitirului de langa biserica. 


      Turnul cojocarilor vazut din exteriorul cetatii



     Turnul macelarilor vazut din exteriorul cetatii


      Turnul Cojocarilor - construit un sec XV, are forma actuala din 1681


     Cetate Sighisoara - Turnul croitorilor
    Turnul Croitorilor este singura poarta de acces pentru mijloacele de transport. Construit in forma dreptunghilara, era prevazut cu poarti din lemn si grilaj metalic.


     Turnul croitorilor la exterior (4 guri de tragere si 3 de aruncare)


       Spre Turnul Cizmarilor


      Sighisoara- Turnul Cizmarilor
    Turnul Cizmarilor a fost construit in sec XV. In timpul celui de-al doilea razboi mondial turnului i s-au largit ferestrele si s-a modificat intrarea, iar in 2001 i s-a construit scara exterioara.


       Intrarea in Scara scolarilor


 

     Scara scolarilor (175 trepte din beton placate cu pietre de rau)- a fost proiectata pentru a usura accesul elevilor la scoala din deal pe perioada iernii.


     Biserica din deal- monument arhitectonic construit in stil gotic intre secolele XIV si XV, in punctul cel mai inalt al cetatii (430m)

   
    Piata Cetatii (Piata Petofi)

 Plimbarea prin Cetatea Sighisoara continua in urmatoarea postare.

Un comentariu: