luni, 14 mai 2012

Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale ASTRA (Sibiu)

Poze Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale ASTRA (Sibiu)-galerie foto, obiective de vizitat in Sibiu
       Localizare:  la 5km de Sibiu , spre Paltinis pe DN106A

     Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale (Muzeul Satului) Astra din Sibiu este considerat a fi cel mai mare
muzeu in aer liber din Romania ocupand peste 90 hectare. Infiintat in 1963, muzeul a adunat de la deschiderea sa pana in prezent peste 300 de gospodarii din toata tara.
      Morile de vant din Dobrogea au fost atestate documentar pentru prima data in 1585. Lipsa apelor curgatoare si existenta vanturilor pe tot parcursul anului explica de ce Dobrogea a fost in trecut "Tara morilor de vant". La inceputul secolului XX in judetul Tulceau functionau 437 mori de vant.

   Muzeul ASTRA -   Moara de vant cu etaj- Frecatei, Tulcea

      Moara de vant de la Frecatei este o moara "cu pivot", tipul cel mai raspandit in Dobrogea. Caracteristica este existenta unui pivot central numit "babalac", in jurul caruia poate fi rotita intreaga constructie a morii, pentru a orienta aripile morii in directia vantului. Aceasta este o moara cu etaj, parterul era folosit ca spatiu de depozitare iar etajul adapostea doua instalatii de macinat. Urcarea si coborarea sacilor se realiza cu ajutorul unui troliu manual fixat pe unul din cele doua balcoane.

      Morile de vant- Un colt din Zona Dobrogei

      Zona Dobrogei- Morile de vant

      Moara de vant cu pivot si aripi din panza, Curcani- Constanta

      Moara de vant cu pivot


      Moara de vant cu acoperis mobil, Bestepe- Tulcea

      Moara plutitoare de rau Lucacesti - Maramures

      Moara cu sase "ciuturi" Galesaoia, Gorj
     Moara cu sase ciuturi de pe raula Tismana, completeaza seria tipologica a morilor cu ciutura din muzeu, demonstrand spiritul inventiv al constructorilor populari din aceasta zona care prin modificari ale instalatiei traditionale au reusit sa foloseasca la maxim resursele locale. Un element specific acestei mori il constituie "conacul", o constructie inalta construita tot pe piloti deasupra apei, care servea drept adapost morarului.Pentru a asigura caderea de apa necesara pentru actionarea concomitenta a sase ciuturi, apa raului Tismana se stavilea intr-un mic lac (zaton).

     Ciuturile morii Galesaoia, Gorj
   Instalatia este construita pe principiul rotilor orizontale (ciuturi) care transmit pietrei alergatoare miscarea de rotatie a rotii prin fusul vertical direct, nemodificat. Datorita pericolului inundatiilor, foarte frecvent in perioada primaverii, moara a fost asezata pe pivoti inalti de 4-5 metrii, ceea ce-i confera un aspect deosebit.


Moara cu actiune animala - Sampetru, Timis
     In zonele de campie, in lipsa surselor de energie eoliana sau hidraulica, pentru actionarea instalatiilor de macinat a fost folosita tractiunea animala. Morile cu cai, pe teritoriul Romaniei, sunt cunoscute inca din antichitate. "Registrul Notarului Genovez" de la Chilia, din anii 1360-1361, este primul document care atesta existenta morilor cu cai pe teritoriul tarii noastre.
      Moara cu actiune animala - Instalatia morii - Sampetru, Timis 
     Instalatia are in constructie o roata dintata cu diametru de 20m, actionata de trei cai. Roata are fixate pe cantul exterior, in plan orizontal, circa 600 "masele" care se cupleaza cu spitele "crangului" astfel incat rezulta un transport de transmisie de 1:60 iar miscarea de rotatie este transmisa la piatra alergatoare prin intermediul axului crangului.
     Instalatia morii cu tractiune animala

      Joagar cu tractiune animala- Gura Raului, Sibiu

      Complex industrial cu actionare hidraulica - Tomesti, Hunedoara
     Constructia care adaposteste instalatiile consta dintr-un sopron construit din piloti pe latura dinspre roata hidraulica si canalul de evacuare a apei si pe un zid din piatra la fatada, la nivelul malului. In zona inferioara se afla piua de seminte si polizorul, iar in partea superioara fierastraul, circularul si melita.
    Spre deosebire de fierastraiele traditionale, aici apare roata hidraulica cu diametru mare(2m) si cu aductie superioara care valorifica debitul scazut al apei. Viteza lenta de invartire a rotii este corectata printr-un sistem de transmisie (roti dintate si roti cu transmisie prin curele).

      Complex industrial cu actionare hidraulica

    Fierastraul este construit pe principiul bilelei manivelei iar miscarea busteanului se realizeaza pe principiul axului cu cama. In sezonul de prelucrare al canepei, fierastraul este inlocuit de melita: doua roti montate pe acelasi ax, ale caror palete lovesc manusile de canepa, fragmentand canepa.
      Polizorul actioneaza pe principiul curelei de transmisie, accelerarea vitezei realizandu-se prin diferenta dintre diametrul rotilor volante.

      Circularul cu actionare hidraulica
      Complexul industrial de la Polovragi, Gorj, reprezinta cel mai inalt grad de ingeniozitate al mestesugarului taran roman. Complexul este alcatuit din joagar pentru taiat bustenii in scanduri, circular pentru fasonat cheresteaua, moara cu doua instalatii de macinat si doua pive pentru ingrosatul tesaturilor din lana.

       Complexul industrial de la Polovragi
   Grupul de instalatii se constituie ca un amplasament unitar functional, datorita amplasamentului instalatiilor si mai ales faptului ca toate mijloacele de actionare si transmisie sunt racordate la un sistem hidraulic comun. Apa de pe canale (eruga) poate fi dirijata prin stavile in asa fel, incat instalatiile pot functiona concomitent sau alternativ, cu exceptia joagarului si circularului care erau actionate pe rand.

      Complex industrial cu actionare hidraulica - canalele pentru ghidarea apei 

      Complex industrial cu actionare hidraulica - canalele pentru ghidarea apei 

      Complex industrial cu actionare hidraulica - canalele pentru ghidarea apei 
      Fiecare instalatie este actionata de o roata hidraulica cu cupe, cu aductiune inferioara, care actioneaza mecanismele instalatiilor prin motor "fus", exceptand rotile morii (ciuturile) dispuse in plan orizontal.
  Muzeul ASTRA ,Sibiu    Joagarul si sistemul de transport al bustenilor

      Joagarul actionat hidraulic
     Caracterul de complex industrial este dat de exitenta in cladire a patru instalatii hidraulice utilizate la prelucrarea diferitelor tipuri de tesaturi, in faze succesive.
  • valtoarea- se spalau si se ingrosau primar textilele 
  • piua cu ciocanele verticale- actionate de un arbore cu came unde se indesau si se finisau tesaturile (stofele) 
  • un cos de tras- realiza flansarea 
  • un cos de ingrosat- folosit la ingrosarea tesaturilor de tipul paturilor (sarici, plocade, procovite) 

      Complex de industrii populare textile- Rucar, Arges

      Complex de industrii populare textile- Rucar, Arges

      Cosul de ingrosat si Piua cu ciocanele verticale
     Instalatiile sunt actionate de rotii hidraulice independente, in trepte, cu aductie inferioara. In elevatie constructia este completata la nivelul al doilea de un cochet- conac folosit la adapostire.

      Cosul de tras

      Moara hidraulica cu aductie superioara

      Mecanismul morii

      Moara de mana cu transmisie prin curea actionata de un tractor cu aburi 

 Tractor cu aburi 

2 comentarii:

  1. Parcul muzeului este locul preferat de promenada

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunteti norocos. Si eu as vrea sa locuiesc in Sibiu si sa ma plimb prin parcul dvs

      Ștergere